Vastgelopen programma

Uit MusiCAD
Ga naar: navigatie, zoeken

Vastlopen van MusiCAD (of welk ander programma dan ook) hoort niet te kunnen.

Desondanks gebeuren nu eenmaal dingen die niet kunnen gebeuren...

Als een programma of windows zelf vastgelopen lijkt te zijn, is het goed om even een paar zaken te testen:

 • bij indrukken <ctrl-alt-del> verschijnt mits Windows niet was vastgelopen een venster waarin het vastgelopen programma gestopt kan worden (voor MusiCAD: zoek naar MC3.EXE); nu kan MusiCAD opnieuw gestart worden. Als <ctrl-alt-del> niet werkt ga verder met de volgende stap.
 • veel toetsenborden hebben lichtjes in de o.a. <num-lock>-toets. Als het lichtje aan/uit gaat bij herhaaldelijk drukken op <num-lock> dan is er in ieder geval contact tussen de PC en het toetsenbord. Geen reactie:
  • Windows is vastgelopen: herstart computer
  • kabeltje van toetsenbord is los (of PC is defect)...
 • beweegt de muisaanwijzer op het scherm bij bewegen van de muis?
  • Windows is vastgelopen: herstart computer
  • kabeltje van muis is los (of PC is defect)

Herstart computer

Waar bij oudere PC's met (Windows 9x) het uitzetten van de PC met de aan/uit knop uit-den-boze was omdat het onderbreken van de netspanning allerlei uitermate ongewenste effecten had, is het bij modernere PC's geen enkel probleem meer: Het (kort) indrukken van de aan/uit-schakelaar geeft het besturingssysteem instructie om alle programma's af te sluiten, en schakelt vervolgens de voeding (en daarmee de computer) uit. Programma's die door Windows geforceerd worden af te sluiten krijgen echter alleen een dringend verzoek van Windows, ze zijn niet verplicht om af te sluiten (er kunnen nog bestanden geopend zijn, of gegevens niet bewaard).

De meeste moderne computers (sinds ca. 2000) hebben geen echte aan/uit schakelaar die de daadwerkelijk onderbreekt maar, een (hardwarematige) constructie die de voeding uitschakelt als de aan/uit-knop langer dan 4 seconden wordt ingedrukt. Ook als Windows (of welk ander besturingssysteem dan ook) vastgelopen is, kun je op deze wijze de computer uit zetten. Sommige PC's hebben achterop de voeding (bij het netsnoer) een schakelaar. Deze is echter bedoeld om de computer echt zonder spanning te zetten en niet bedoeld als dagelijkse aan/uit-schakelaar.

De aan-uit-knop-4-seconden-ingedrukt-houden is de 'botte-bijl'-methode; geen enkel programma is in staat om dit tegen te houden; de stroom wordt (gecontroleerd) afgesloten.