CD maken

Uit MusiCAD
Ga naar: navigatie, zoeken

Dit stukje beschrijft een van de manieren hoe je van MusiCAD muziekbestanden wave-bestanden maakt die je vervolgens weer op CD kunt zetten.

Voor het maken van een audio-cd heb je nodig:

  1. een CD-recorder (writer of rewriter)
  2. brander-software (Nero, Adaptec Easy CD Creator enz. )
  3. geluidsrecorder software (zoals AUDACITY op te halen bij http://audacity.sourceforge.org, open source)

Configureer de audio mixer zodanig dat afspelen van MIDI-bestanden mogelijk is. Dubbelklik op het luidspreker-icoontje rechtsonder op de taakbalk. Hierdoor krijg je de audio mixer te zien (play-control). Met [Start|Uitvoeren] en tikken sndvol32 kun je de windows audio-mixer ook starten.

Controleer het volume van MIDI (en zorg dat 'mute" niet aangekruist is. Kies [Opties|Eigenschappen] en selecteer [volume aanpassen voor opnemen]. In het nu zichtbare "record control" kruis je onder MIDI het vak [selecteren] aan. Hier mee vertel je de geluidskaart dat bij een eventuele opname de MIDI-synthesizer de bron van opname is.

  • start MusiCAD, vraagt het gewenste muziekje op. Met <alt-Tab> weer naar Windows
  • start Audacity en start opname aldaar met de rode opnameknop
  • start afspelen in MusiCAD. Minimaliseer MusiCAD met de muis (rechts bovenin)
  • controleer het opnameniveau en wacht tot MusiCAD klaar is met spelen en stop opname in audacity. Opnames die te hard of te zacht zijn zullen uiteindelijk zeer vervormd worden...
  • exporteer het opgenomen geluid in audacity [Bestand|Exporteer als wave], MP3 of OGG

Als direct opnemen vanuit MusiCAD niet lukt, exporteer je het muziekje eerst als MIDI-bestand, en speel je het MIDI-bestand af via de windows media speler (meestal dubbelklikken op het .MID bestandje)

Als je de wav-bestanden hebt kun je in je brandersoftware deze bestanden weer selecteren om als audiotracks op de CD te zetten.

Met de hier gegeven informatie kun je hopelijk vooruit. Aangezien het maken van CD's eigenlijk niets te maken heeft met MusiCAD kun je niet bij Musys Software terecht voor eventuele problemen, mislukte CD's enz...